29. 01. 2018

Dogovorjena novogradnja in širitev Centra za zdravljenje bolezni otrok

Center za zdravljenje bolezni otrok (CZBO) v Šentvidu pri Stični, ki izvaja rehabilitacijo do 19-letnih kronično bolnih otrok za vse bolezni, je v petek obiskala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Ministrstvo za zdravje bo za novogradnjo in širitev šentviškega centra skupaj z davkom namenilo približno 3,5 milijona evrov, je povedala.
Ministrica Kolar Celarceva je dejala, da se je z vodstvom centra pogovarjala predvsem o predlaganih naložbah oz. o gradnji novega objekta, rekonstrukciji zdajšnjega in nabavi opreme za kuhinjo, bolniško sobo ter garderobo.
Z rekonstrukcijo in novogradnjo bodo v zavodu izboljšali funkcionalnost, okrepili bodo požarno varnost, zmanjšali energetske izgube in prišli do dodatnih prostorov za svojo dejavnost.
Gre za gradnjo štirietažne zgradbe z nekaj vec kot 3000 kvadratnimi metri. Na ministrstvu za omenjeno naložbo pričakujejo še dokončni naložbeni elaborat, predvidoma konec marca pa načrtujejo objavo izvajalskega razpisa.
Ministrica je dodala, da bi bila sicer adaptacija zdajšnjega objekta nekoliko cenejša. Glede na to, da gre za starejšo stavbo, ki ima težave z vlago in se pogreza, pa so se odločili za novogradnjo.
Direktorica CZBO Magdalena Urbančič je pristavila, da bodo z novogradnjo dobili nove prostore za nego nepokretnih in kronično bolnih otrok, hkrati pa bodo lahko razširili dejavnost. Skupaj bodo tako imeli dve ambulanti in tri oddelke. Gradnja naj bi vzela približno poldrugo leto.
Omenjena specialna bolnišnica poleg zdravljenja bolezni skrbi tudi za pripravo otrok na življenje s kronično boleznijo. Gre za podaljšano bolnišnicno zdravljenje pri kroničnih neozdravljivih boleznih in zdravljenje drugih kroničnih bolezni ter rehabilitacijo. Ukvarjajo se še z dodatnimi programi, med katerimi je direktorica navedla program zdrave prehrane za otroke s prekomerno telesno težo ter za otroke, ki imajo težave z odvajanjem blata ali urina, in program reševanja čustvenih stisk v mladostniškem obdobju, vključno s šolsko fobijo in hiperkineticnim sindromom.
Letno imajo nekaj manj kot 500 primerov in približno 3200 bolnišnicno-oskrbnih dni za podaljšano bolnišnicno zdravljenje. Vseh zaposlenih je nekaj manj kot 60. V bolnišnici je poskrbljeno tudi za osnovnošolsko izobraževanje, je še navedla Urbančičeva.