14. 12. 2022

Peter Svetina in Peter Svetina pripovedovala zgodbe otrokom v BOŠ

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in pisatelj Peter Svetina sta v sredo, 14. 12. 2022 obiskala otroke v Bolnišnici za otroke Šentvid pri Stični in jima prebirala nekaj pravljic, ki jih je napisal  večkrat nagrajeni pisatelj Svetina. Direktorica bolnišnice Tanja Smrekar je otrokom uvodoma predstavila moža z enakim imenom, a različno dejavnostjo, ki ju poleg imen druži tudi ljubezen do lepe besede in zgodb.

Tekom duhovitega, sproščenega pogovora so otroci dobili odgovore na vsa vprašanja  o njunem prvem srečanju, o njuni povezanosti preko pra – pra – pra –  pra sorodnikov in smešnih dogodkih, ko so ju ljudje zamenjevali. Otroke je zanimalo, kako nastane knjiga in kako poteka delo varuha človekovih pravic.  Z gostoma in knjižnimi junaki je čas prehitro minil.

Varuh Svetina je z dogodkom želel v tem predprazničnem času poudariti, kako lahko objem zgodbe blaži naše vsakdanje tegobe in prispeva k zdravju ter kako pomembna je človeška bližina in podpora, še posebej v trenutkih, ko nam ni enostavno. Pisatelj Svetina pa je z doživetim branjem v otrocih prižgal nekaj iskric zanimanja za branje, pa tudi za pisanje.

Gosta sta si ob tej priložnosti ogledala bolnišnico in se seznanila z njenim delovanjem.

Druženje z otroki,  ki nam bo še dolgo ostalo v spominu, se je zaključilo z otroškim smehom.

 

Povezava do varuh-rs.si.