22. 12. 2022

Fundacija Luka Dončić

ZVEZDNIK NBA IN EKIPE DALLAS MAVERICKS LUKA DONČIĆ JE PRESENETIL 150 OTROK, KI SE ZDRAVIJO V BOLNIŠNICI ZA OTROKE V ŠENTVIDU PRI STIČNI IN NA KLINIKI ZA PEDIATRIJO UNIVERZITETNEGA KLINIČNEGA CENTRA V MARIBORU

Pričarati nasmeh na otroške obraze in polepšati praznike v težkih trenutkih je bil tudi letos glavni motiv, da je Luka Dončić organiziral donacijo igrač za otroke, ki bodo božične in novoletne praznike preživeli v bolnišnici.

SLOVENIJA, 21. in 22. december 2022 – Zvezdnik lige NBA in ekipe Dallas Mavericks Luka Dončić kljub natrpanemu urniku vedno rad pomaga ter svoj čas in dobro voljo nameni otrokom. Zaveda se, da so otroci naša prihodnost in da »moramo biti tu zanje.«

Z velikodušnim srcem in ljubeznijo do pomoči se je trikratni član ekipe All-Star lige NBA odločil razveseliti otroke dveh bolnišnic v Sloveniji, svoji ljubljeni domovini. Luka je najprej poskrbel za presenečenje bolnikov iz Bolnišnice za otroke Šentvid pri Stični, kjer so jim darila dostavili v sredo, 21. decembra. Naslednji dan so darila prejeli še otroci na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Luka je poleg tega letos svoje praznično obdarovanje razširil tudi izven meja Slovenije in vključil otroke iz Dallasa, svojega »drugega« rojstnega kraja. Prejšnji teden je z darili in praznično zabavo presenetil več sto bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnici Scottish Rite Hospital for Children v Dallasu.

Načrtovanje in financiranje obdarovanja je Luka organiziral prek Fundacije Luka Dončić, katere osnovno poslanstvo je izboljšati zdravje in dobro počutje otrok skozi igro. Letos je fundacija približno 350 otrok v Dallasu in obeh bolnišnicah v Sloveniji razveselila s posebej izbranimi darili in presenečenji, prilagojenimi starosti vsakega otroka. Namen obdarovanja je bil vrniti nasmeh na obraze vseh otrok, ki morajo praznike žal preživeti v bolniški postelji. Ker ima Luka zaradi tekem zelo natrpan urnik, je bila na obdarovanju v obeh bolnišnicah v Sloveniji prisotna njegova izbranka Anamarija, ki je v imenu Fundacije Luka Dončić tudi preživljala čas z otroki.

»Upam, da jim bo to pričaralo nasmeh na obraz in jih razveselilo,« je dejal Luka. »So pogumni in močni, zato želim, da vedo, da med prazniki mislim nanje in da si želim, da bi se čim prej vrnili v svoje domove. V novem letu 2023 pa jim želim vse najboljše!«

Vodja strokovnega sveta dr. Irena Štucin Gantar, dr. med. specialistka pediatrije v Bolnišnici za otroke Šentvid pri Stični, pravi, da je prijazna gesta Luke Dončića zelo pomembna.

»58 otrok, kolikor jih je danes v bolnišnici, bo zagotovo zelo veselih Lukove pozornosti z darili, vendar pa mislim, da je simbol te geste globlji, saj Luka pooseblja vse tisto, kar doživljajo ti otroci in mladostniki, in s svojimi uspehi ter pozitivno energijo pooseblja moč, da je cilj mogoče doseči. Tako se v imenu vseh zahvaljujem Luki. Mi smo Božičku pisali, da bomo lahko še dolgo držali pesti za tvoje koše in se veselili uspehov ter da ti bo dano vse, kar nas v življenju izpopolnjuje.«

Predstojnik Klinike za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, izr. prof. dr. Jernej Dolinšek, dr. med., je dodal, da otrokom obdarovanje v prazničnem času veliko pomeni.

»V predprazničnih časih se marsikdaj zgodi, da otrok zboli ali pa mora preživeti čas v bolnišnici. V takšnem času so otroci veseli vsake geste, ki jim olepša bivanje in olajša zdravljenje v bolnišnici. Da otroku podari darilo nekdo, ki je vse svoje življenje preživel kot borec in je velik zgled, je otrokom zelo pomembno. Otroci so takih daril še bolj veseli, čeprav vemo, da je dovolj že mala pozornost. Prav tako pa smo tudi mi, sodelavci na Kliniki za pediatrijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, veseli, da se tudi na nas spomni nekdo, kot je Luka Dončić, ki je prepoznal, da tudi tukaj zdravimo hudo bolne otroke. Tako se vsi skupaj, otroci in zaposleni, iskreno zahvaljujemo za darila.”

Fundaciji Luka Dončić sledite na Instagramu.