02. 06. 2022

Obisk na Ranču Prebil

V torek smo odšli na ranč. Ko smo prišli na ranč, smo videli Jureta, kako jaha konja v krogu. Potem smo odšli v hlev, kjer smo spoznali konja Silva, ki je eden izmed boljših pa tudi močnejših konjev na ranču. Jure nam je najprej opisal konja kot živo bitje. Pravi, da konj tako kot ljudje ne mara, ko mu nekdo pride od zadaj. Zato, ko se približujemo konju, nikoli ne gremo od zadaj in nikoli ne gremo do njega tako, da nas ne sliši. Vedno gremo do njega z glasom. Zanimala nas je tudi moč konja. S kakšno močjo ugrizne in brcne. Kakšne so možnosti za konja,  da ugrizne oz. brcne. Jure nam je povedal, da  je možnost 95% da konj zbeži stran, in 5% da nas brcne oz. ugrizne. Jure je omenil, da so njegovi konji lepo vzgojeni in da ne grizejo ali brcajo. V najhujšem primeru pa bo konj le zbežal.

Spoznali smo tudi, da ima konj močnejši udarec s sprednjo nogo, kot z zadnjo. Spoznali smo tudi, kako močan je ugriz konja. Konj lahko samo z enim ugrizom, odgrizne celo roko. Zatem nam je opisal nego konja. Ugotovili smo, da potrebuje konj zahtevno nego. Vsak dan ga je treba počesati po celem telesu, kar smo imeli tudi priložnost narediti. Povedal je tudi, kako dati kopito na nogo in nam povedal koliko žebljev mora imeti vsako kopito, da bo dobro pritrjeno (6 na vsako kopito). Razložil nam je, da imajo konji ogromne nohte na nogah, zato jih je treba striči in negovati. Zatem nam je pokazal kako pravilno namestiti sedlo in zaščito na konja. Povedal je za kaj  sedla služijo. Po opisu konja, nam je dal priložnost da ga poskusimo jahati. Večina nas je tudi poskusila. Na začetku, ko sem gledal ostale prijatelje na konju, sem si mislil da je mala malica. Zato sem se takoj javil. Ko sem prišel zraven Silva, sem šele spoznal, kako večji je od mene. Potreboval sem pručko, da sem prišel na njega. Ko sem nanj splezal in videl kako je visoko, mi ni bilo več tako vseeno kot prej.

Na začetku je Silvo samo hodil in ni bilo tako hudo, potem je začel hoditi hitreje, in ne da bi opazil je že tekel.  Tekel je tako hitro, da me je kar odbijalo levo pa desno po sedlu in gor pa dol. Todi moje mednožje je to občutilo. Sem pač fant. Tega občutka se ne da opisati. Taka hitrost, pa še veter piha v lase. Tega dogodka ne bi zamudil za nič na svetu!

Luka, 14 let